Selasa,  16 Ogos 2022 | 18 Muharam 1444H
A- A A+
A A A      

faqhubungimaklumbalaspeta

logo audit

Capaian Kurang Upaya W3C

Portal Jabatan Audit Negara menyediakan kemudahan untuk membantu mereka  yang  memerlukan  sedikit  ubahsuai  kepada  kandungan portal  ini supaya dapat dibaca dalam keadaan  yang terbaik. Ini untuk memenuhi matlamat W3C: Web Accessibility Initiative (WAI) yang  mana untuk menjadikan portal boleh dicapai oleh Orang Kurang Upaya (OKU) dengan kemudahan yang bersesuaian.

Antara kemudahan yang disediakan pada masa ini ialah:
blue pointer Pemilihan Warna Text: Menukar  warna  text  portal untuk memudahkan  bacaan mereka yang mempunyai masalah penglihatan ataupun buta warna. Pilihan terdapat pada ruangan tengah bawah menu bar
blue pointer Pengubahan Saiz Text: Mengubah saiz text untuk menjadi lebih besar atau lebih kecil mengikut kesesuaian dan memudahkan bacaan pengguna. Ianya terletak pada penjuru kiri di bawah menu bar
blue pointer
Pengubahan Kontras Portal: Mengubah kecerahan atau kegelapan paparan kepada Portal.
blue pointer
Pautan ke Pembaca Teks Luaran iaitu IE Page Reader: Pengguna perlu mendapatkan perisian tersebut dengan memuat turun IE Page Reader. Sebelum pengguna boleh menggunakan komponen ini, pengguna harus memuat turun MS Speech API. Jika pengguna menggunakan Windows 2000 ke atas, besar kemungkinan sistem pengguna sudah memiliki komponen ini. Pengguna juga perlu memuat turun sekurang-kurangnya satu Speech Engine.

Speech  engine adalah  'suara'  seseorang  lelaki  atau  perempuan, yang  akan  bercakap di  dalam Bahasa Inggeris atau bahasa-bahasa lain. Untuk arahan selanjutnya bagi menggunakan komponen ini, sila ke Laman Text Reader ini.
   
  • Dikemaskini pada: 27 Mar 2013
  • Cetak
  • 38864